מיצובישי אטראז'
כללי – מיצובישי אטראז', היא גרסת הסדאן של מיצובישי ספייס סטאר. האטראז' (או מיראז' בחלק גדול ממדינות העולם), שייכת לשושלת ארוכת שנים, שהחלה את דרכה בשנת 1978, יוצרה ברציפות עד שנת 2003, וסבלה מהפסקת ייצור שהתחדש רק בשנת 2012. גרסת הסדאן הוצגה לראשונה כמכונית קונספט בתערוכת הרכב הבינלאומית של בנקוק, וכבר באותה שנה החלה להימכר ברחבי העולם, ובין היתר בישראל, שבה זכתה להצלחה סבירה. מיצובישי אטראז' שייכת לתת- קטגוריה הולכת וגדלה, של משפחתיות קטנות, בעלות מידות צנועות ותקציב נמוך, דוגמת יונדאי i25, שבאה לספק פתרון זול יחסית למי שמחפש סופר מיני, אך עם תא מטען גדול יותר.
מנוע תיבת הילוכים וביצועים – בדומה למידות, גם בכל הקשור ליחידת ההנעה, מיצובישי אטראז' היא מכונית צנועה. היא מגיע בגרסת מנוע בודדת בנפח 1.2 ל' בנזין, בעלת 3 בוכנות בלבד, שמפיק בסה"כ 80 כ"ס ומומנט עוד יותר צנוע של 10.8 קג"מ בלבד. "פאר היצירה המכאנית" הזו, משוכך לשתי תיבות הילוכים. הראשונה, ידנית בעלת 5 יחסי העברה, השניה רציפה. הגרסה הידנית מאיצה את המכונה ב – 12 שנ' מ – 0 ל – 100 קמ"ש, בעוד הגיר הרציף מאיץ אותה ב – 13.3 שנ' ארוכות ומורטות עצבים. הביצועים סבירים הודות לדיאטה החריפה שהעבירו אותה מהנדסי מיצובישי, דבר שמציב את משקלה על פחות מטון. ואכן, כל עוד תישארו בגבולות העיר, ולא תניידו יותר מידי בריות בתוך הרכב, הקצב הסביר יישמר. קוצר הנשימה של המנוע נעדר הסמ"ק, מורגש כמעט בכל מצב, ורצון לשמור על קצב נסיעה טוב, בוודאי עם התיבה הרציפה, מחייב את הנהג ללחוץ על הדוושה, והרבה.
צריכת דלק מיצובישי אטראז' – לעיתים יש יתרון לכך שמכונית עושה שימוש בגרסאות הנעה כ"כ צנועות – צריכת הדלק משתפרת. בשתי הגרסאות (ידנית ורציפה), האטראז' מציגה נתוני צריכת דלק מצויינים על הנייר, עם צריכה ממוצעת של מעל ל – 20 קמ"/ל'. בחיים האמיתיים, שתיהן תעמודנה על צריכה ממוצעת של 14 ק"מ/ל', טוב יותר מרוב המתחרות.
עיצוב – מיצובישי אטראז', איך לומר זאת בעדינות, היא מכונית שקופה. קשה למצוא בה ולו אלמנט עיצובי אחד שיעמוד בסטנדרט מסוים של יופי, וככזו, היא משעממת למראה. זה לא שציפינו ממשפחתית קטנה בתקציב נמוך להיות מלכת היופי, אבל קצת חן, איזה חמוקיים יפים, היו תורמים הרבה. טוב, אם היא לא יפה, נקווה שלפחות האופי יהיה נעים.
בטיחות – אז זהו, שגם בטיחות היא לא הצד החזק של מיצובישי אטראז'. היא די פישלה במבחני הריסוק של ה – EuroNcap, וקיבלה ציון נמוך במיוחד במבחן של עזרי בטיחות אקטביים (55%), דבר, וציון בינוני בהגנה על ילדים (73%), דבר שהביא אותה לציון כללי של 4 כוכבי בטיחות בלבד. מעבר לכך, היא מצויידת ב- 6 כריות אוויר.
תא נוסעים, תא מטען ואבזור – מרווח הפנים סביר ויכול להכיל 2 מבוגרים, או 3 ילדים, ועדיין מתקבל הרושם של מושב אחורי צפוף. התחושה בתא הנוסעים זולה מעט, לזה תורמים הפלסטיקים המיושנים למראה, אם כי ייאמר לזכותם שהם אינם "מקרקשים". אגב, כפתור ההנעה ממוקם משמאל להגה, קצת מוזר. תא המטען סביר בגודלו, עם 450 ל', אך קטן יותר מהמתחרות (לדוגמא, יונדאי i25 עם 465 ל' וסקודה ראפיד עם 530 ל'). לגבי האבזור… ניתן כיד המלך. תמורת תוספת של 1000 שקלים בלבד, תקבלו את רמת האבזור Instyle, עם רשימת אבזור שלא הייתה מביישת מכונית ששוויה רבע מיליון שקל. רשימת האבזור כוללת בין היתר מסך מולטימדיה, דיבורית בלוטות', מערכת ניווט, בקרת אקלים, מצלמת רוורס, חיישני גשם ותאורה, ועוד.
נוחות והתנהגות נסיעה – ובכן, גם בסעיף זה, אין למיצובישי אטראז' הרבה להציע. אמנם המושבים הקדמיים נוחים ורכים, אך הם נעדרי תמיכה צידית, ולאחר נסיעות ארוכות, אי הנוחות בגב ובמתניים גדולה. בידוד תא הנוסעים בינוני, ומעל ל – 3,500 סל"ד, תצטרכו להרים את קולכם בכדי לשוחח עם הנוסעים. מתלי הרכב מתמודדים בצורה טובה עם נסיעה עירונית, ויודעים לספוג את מהמורות הכביש במהירויות נמוכות. בנסיעה בינעירונית הדברים הופכים להיות מורכבים יותר. רכות המתלים לא מתמודדות בצורה טובה עם שיבושים בכביש, ומעבירה אותם היטב לתא הנוסעים. ההגה גם הוא לא מתקשר יתר על המידה. בקיצור, חפשו הנאה מנהיגה ברכב אחר, למרות שלאמה הממוצעת שרוצה להקפיץ את שני ילדיה לקאנטרי, המכונה היפנית הזו מספיקה.
רכבים מתחרים – יונדאי i25, סיאט טולדו, סאיק MG350, סיטרואן C אליזה, סקודה ראפיד, פיג'ו 301, קיה ריו, שברולט סוניק סדאן.
מחיר – החל מ – 88,900 ש"ח לדגם 1.2 ל' ידני ברמת אבזור Invite, ועד 94,900 ש"ח ל – 1.2 ל' אוטומט ברמת אבזור Instyle. נמוך משמעותית מכל המתחרות.